sábado, 11 de septiembre de 2010

La India, país de contrastos

.
.
Quantes vegades hem sentit a parlar sobre la India exótica, sobre la India de les castes, sobre la India pobre, sobre la India rica, sobre la India de les espècies, sobre la India de la tecnología, sobre la india dels slums, sobre la India dels majarahás, sobre la India de colors, sobre la India dels palaus, sobre la India del riu Ganges, sobre la India de platges i muntanyes, sobre la India de les religions, sobre la India dels somriures amb mirades de kohl… tot això i més es la India, si ben cert es que és un país que no deixa indiferent a ningú i que si més no, cadascú s’emporta una visió molt de particular i única.Diuen que la India o bé t’enamora, o bé no hi vols tornar en la vida. Per sort o per desgracia, no he conegut ningú encara que m’hagi dit que mai hi tornaria, o que no li hagués valgut la pena realizar aquet viatge que, desde la meva vivencia, va ser tan enriquidor, màgic i productiu com el seu país. Potser és que no hi crec en els blancs o negres, m’agraden també els intermitjos i els matissos, els colors, si bé hi ha gent que m’ha dit que li ha agradat molt però que deixa un amarg sabor de boca… Crec que en cada cas s’ha de matissar. Ni és tan bo ni tan dolent. Cadascú dirà en funció de la seva forma de pensar i veure/viure-ho.

A mí el que més em va agradar de la India van ser els seus contrastos. Visc en un país (Espanya) on no hi han castes, només (hi dic només, perque hi han societats on n’hi han més de 10…) hi han 3 classes socials. La religió predominant és el catolicisme, més o menys practicat, i amb els anys i la arribada de la immigració i globalització el islam, judeisme, budisme, hinduisme… és van fent lloc entre les llars. Però son creences que més haviat la població porta dins. Fora predominen les presses,els mobils, la feina, l’oci, persones locals, persones estrangeres, però si més no, totes (o casi totes) amb vestimentes similars i rodejades de carrers asfaltats, amb indicacions i edificis més o menys alts. Entre ciutat i ciutat, boscos, montanyes i paisatges per descubrir característics de cada regió.

I la India… ben diferent. És com si fos un pastís de religions on cadascú té el seu lloc i manté les seves tradicions de sempre. Externament pots veure o entreveure el que porten a dins. Per ells és important i així ho exporten. Per les vestimentes, pel llenguatge corporal, i obviament per la cultura, diferencies al musulmà del Rajastàn amb el de Kerala, als hindús, a les castes… Per ells tot té un significat representatiu: el blanc és per les viudes, el sari vestit d’una determinada forma és per la casta guerrera, mentres que d’una altra forma pertany a la seguent casta. I aixi amb tantes coses, que fa necessari per al curios aterrar en aquest magic país per perdre’s i coneixer tots els seus secrets, palpar-se de les diferents olors (sabeu que olorava un flaire diferent a cada ciutat? Increíble!), espècies, economies, vegetacions, costums i gent.


Trobaràs desert, trobaràs platja, trobaràs montanya, trobaràs palmerals, trobaràs molt de verd, trobaràs molt d’àrid… i infinits colors i pedres precioses. T’empassaràs llargues carrateres a ritme frenètic, i d’altres on la varietat de vehicles de transport et cautivarà: rickshaws, tuk tuk’s, taxis, autobusus destartelats, motocicletes que aprofiten l’espai en totes les seves dimensions, camells, ases, bicicletes amb seient darrera per transportar dues o fins a 4 persones, els propis peus, trens que sobreviuen les guerres… Trobaràs especies, nens que demanen calers, mares desesperades, persones que volen aparentar, persones que son elles mateixes amb sencillesa, homes impecablement nets i trajats, d’altres sense sabates, d’altres amb túnica diaria. Trobaràs gent que vol parlar amb tu, d’altra que ni et vol mirar, d’altre que vol però la seva condició no li permet adreçar-se a tú, i d’altre que l’únic interés que té en tu és l’economia. Trobaràs temples sagrats, veneració de rates, de micos, de vaques, de Déus. Coneixements ancestrals del kamasutra, medicina a base de bàlsams i reméis naturals. Creences que convé creure, d’altres que millor deixar-les, desenvolupament, estancament, somriures, tristesa, alegría, dia a dia, misticisme, dansa, música, cinema…

Et trobaràs (o no) a tu mateix rodejat de tant misteri i passió per lo seu. La India és converteix en una vivencia única plena de sensacions i emocions difícil de definir.

.

No hay comentarios:

Publicar un comentario